Visuele inspectie van ongecoate stalen coupons na 6 maanden incubatie toonde roestbruine corrosieproducten en tuberkels op het deel dat was blootgesteld aan zeewater, terwijl het deel dat werd blootgesteld aan sediment zwart-bruine corrosieproducten vertoonde.
De met zink gecoate coupons (met en zonder kras) vertoonden witte neerslag op het grensvlak water-sediment en op het gebied dat was blootgesteld aan het sediment.
Alleen de corrosieproducten op de ongecote stalen coupon bevatten MIC-relevante micro-organismen: sulfaatreducerende bacteriën (SRB), zuurproducerende bacteriën (APB) en ijzerreducerende bacteriën (IRB). SEM-EDX-analyse toonde de aanwezigheid van ijzer (Fe) en zuurstof (O), wat de roestbruine kleur van ijzer (III) oxiden verklaart. Ook is zwavel (S) gevonden, dat met Fe de zwarte neerslag ijzersulfide (FeS), vormt.
Blank stalen coupons vertoonden een corrosiesnelheid van 0,06 mm / jaar en er zijn corrosieputjes gevonden. De gemiddelde putdiepte was 34 µm op het deel van de coupon dat was blootgesteld aan sediment en 240 µm op de interfase water-sediment. Aanwezigheid van MIC-relevante micro-organismen, van zwavel in de corrosieproducten en putcorrosie is een aanwijzing dat MIC aanwezig en actief is op het couponoppervlak, vooral op de water-sediment-interfase.
Op de met zink gecoate coupons met en zonder kras werden geen MIC-relevante micro-organismen aangetroffen. SEM-analyse toonde de aanwezigheid van O, Zn, Mg en Al aan, wat de witte neerslag (voornamelijk zinkoxides) op de coupons verklaart. Er is geen gewichtsverlies en er zijn geen corrosieputjes op deze coupons gevonden.