Uit de potentiaalmetingen en uit het microscopisch onderzoek bleek dat zwerfstroomcorrosie in dit geval geen rol heeft gespeeld. Het microbiologische onderzoek bevestigde de aanwezigheid en activiteit van verschillende corrosie-relevante bacteriën en uit het schadeonderzoek bleek verder dat deze organismen snelle lokale corrosie hebben veroorzaakt waardoor in de kadewand een regelmatig patroon van gaten met verschillende diameter is ontstaan.
Op basis van de onderzoeksresultaten is advies gegeven voor een strategie die MIC-aantasting van kademuren kan voorkomen en tegengaan. Een belangrijke component daarin is een betrouwbaar corrosiemonitoringsysteem.
Onderzoek van een MIC-schadegeval in een zee- / brakwater haven in Nederland. De kademuur bestond uit een oud gedeelte zonder en een nieuw gedeelte met opofferingsanodes. Doel van het onderzoek was het achterhalen van de oorzaak van de schade van de damwand in het oude gedeelte.
Hiervoor werd een uitgebreid analysepakket uitgevoerd aan de damwand:
Een dergelijke aanpak zal een diagnose mogelijk maken om te concluderen of MIC de oorzaak van de waargenomen schade is. Gevolgd door aanbevelingen om het probleem te verminderen.
Vroegtijdig microbiologisch onderzoek uitvoeren zorgt voor een aanzienlijke verbetering in corrosiebescherming